luni, 11 noiembrie 2013

NARCIS DAJU, UN JURNALIST DIN TARA LUI BRANCUSI, IN GHEARELE NEOFANARIOTE

Neofanariotii judetului Gorj, hamesiti, intr-un chip lamentabil, pricopsiti cu un tupeu de cea mai joasa speta, isi fac de cap, batjocorind si scuipand pe Constituti...a Romaniei si pe legile Republicii, fiindca au pus mana pe cutit, pe hanger adica, lovind cu disperare, zicandu-si in barbi ca-si pot face singuri legea. “Fa-te om de lume noua, sa furi closca dupe oua!” Acesta e dictonul-lozinca unei grupari de tip terorist, care a pus mana pe putere intr-un judet oropsit. Gasca si-a facut, basca, ideea ca poate transforma municipiul Targu-Jiu intr-un nou Fanar. Indivizii care o compun poarta chelii sau nu, dar isi aseaza pe crestete tichiile de “margaritare”. Ospetele lor, chiolhanurile de cocalari cu pitipoance si gagice bronzate, pe manele, aduna multa speranta si elan din toate reziduurile unui oras in care tristetea si lacrimile romanilor nu se mai sfarsesc. Speranta si elanul acestor arivisti catifelati, parveniti cu papuci turcesti cusuti cu clopotei.
Mistocarii cu lulele ce si-au pus in gand? Sa-l aresteze pe singurul om de presa care mai traieste in Gorj si le face probleme, cu pana lui, cu talentul sau, cu pregatirea sa, avand curajul ca emblema. Ce si-au zis ei, gasca zurbagiilor, gasca decibelilor lui Adi de la Valcea? Sa-l prinda la ananghie pe ziaristul in cauza si sa-i infiga in spate, in noaptea fara luna, hangerul pana la prasele. Ziaristul, Narcis Daju, ramas singur in lupta cu aceasta hoarda, nu se bucura de solidaritatea de breasla a obstei jiene, fiindca lasitatea, obedienta si mediocritatea morala,la Targu-Jiu, bat tastele gazetelor si posturilor audio-TV, intr-o mascarada ridicola.
Nu stiu, insa, mizerabilii, cata putere de lupta are Narcis Daju si nu stiu ei, inca, nesimtitii, ca demnitatea nu poate fi invinsa.
Se spune ca, la Carcacal, s-a rasturnat candva o caruta cu prosti. Nu este, insa, chiar asa. Caruta respectiva se rasturnase la Targu-Jiu. La Caracal, de fapt se rasturnase o caruta cu plosti In caruta cu prosti rasturnata la Targu-Jiu, in mijlocul orasului, pe cimentul amprentat, turnat de administratila locala in urma cu vreo cativa ani, se aflau si cateva butoaie cu plosnite. Azi prostii casca gura pe culoarele institutiilor de stat, in timp ce plosnitele sug sangele locuitorilor hipnotizati de stresul jafului ca o cangrena. Pentru ca, da, orasul Targu-Jiu, azi, pare cuprins de o imensa cangrena. Orasul in care Brancusi isi proiectase monumentul pacii si al linistii interioare a devenit orasul scandalurilor, al dezmaturilor pe bani publici. Deasupra Mesei Tacerii, a Aleii Scaunelor, a Portii Sarutului si a Coloanei Infinite, carduri de ciori se aud croncanind. Ciorile isi lasa gainatul si, prin gainatul lor, inoata prostii cu gurile cascate. Intr-o astfel de conjunctura, incredibilul se produce la fiecare fractiune de secunda: la Targu-Jiu a manca rahatul cu pofta nu este doar o datorie publica, ci si o imensa placere a celor care coabiteaza cu prostia.

De aproape un sfert de secol, perioada de timp scursa de la revolutia din decembrie 1989, “punctul de varf al artei moderne”, Coloana fara Sfarsit e blasfemiata si profanata. Dupa demantelarea ei, petrecuta in 1996, si dupa restaurarea din 2000, Coloana suporta vitregiile dispretului, inconstientei sau constientei crimiale, parca simbolic, sinteza a tuturor bramburelilor si nascocirilor ciudatilor zurbagii care tulbura cu smintelile lor o zona etnografica si geografica extraordinara a Romaniei traditionale.
Cu impunatoarea debandada a plosnitelor, de care aminteam, se lupta Narcis Daju si ziarul sau, GorjNEWS, de cativa ani incoace. Fireste ca gruparile infractionale au socotit ca acest ziarist trebuie redus la tacere si, astfel, recurg la gesturi extreme prin care sa-i fabrice dosare penale. Lui Narcis Daju, in Romania statului de drept contemporan, i se insceneaza intr-un mod absolutist si absurd procese penale, uzitandu-se falsuri si inventii, cu o acuzare care frizeaza cel mai pur stil stalinist.
La intalnirea cu Istoria, tanarul jurnalist Narcis Daju are si va avea mereu prestanta Cavalerului, in timp ce zurbagiii sunt si vor fi mereu cu mintile tulburate de aburi.