vineri, 16 august 2013

BRÂNCUȘI, CĂLĂII ȘI COLONIA PENITENCIARĂ (TORȚIONARII, BAGATELA ȘI ARTELE FRUMOASE), SAU DESPRE RESPECT, VALORI ȘI SINECURI

Motto 1:
”Michael Karkoc (94 de ani), fost ofițer SS, coordonator al mai multor masacre în timpul celui de-Al II-lea Război Mondial, a fost identificat după zeci de ani de azil în SUA • Bătrânul din Minnesota a fost, între 1941 și 1945, membru în structurile de comandă ale temutelor organizații Liga Ucraineană pentru Autoapărare și Divizia SS Galiția • Demascarea torționarului s-a datorat unei investigații jurnalistice realizate de Associated Press”
 Apollon Cristodulo: ”Torționar nazist demascat, în SUA, după 64 de ani” - Ziua News,  26.06.2013

Motto 2:
”Dacă nu veţi fi întrebat direct, nu trebuie, în nici un caz, să vă spuneţi părerea dar declaraţiile dumneavoastră trebuie să fie scurte şi neprecise; lăsaţi să se observe că vă e greu să vorbiţi despre asta, că sunteţi re­voltat, că - dacă ar fi să vă exprimaţi deschis - ar trebui să izbucniţi în blesteme.” - Franz Kafka, ”Colonia penitenciară”  


În săptămânile din urmă. a explodat în presă cazul incredibil al torționarilor comuniști plătiți ca belferii în democrație. Descrierea hidoșeniilor nu este nouă. În România, începând cu 1990, au apărut zeci de titluri de publicații și mii de titluri de carte memorialistică legate de ”universul” concentraționar al anilor 1951-1967. Istorici și universitari, profesori și studenți, s-au aplecat asupra unui fenomen unic de exterminare umană  în Europa de Est. S-au susținut licențe și lucrări de doctorat pe seama studiilor și cercetărilor intreprinse. S-a înființat chiar ”Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc”, care, de altfel.  a și scos la lumină numele torționarilor în cauză. Sunt 35 de astfel de torționari în viață, în anul 2013. Sunt longevivi, semn al unei vieți pline de bunăstare obraznică, fiindcă, timp de 23 de ani, au încasat pensii uriașe de 2000 de euro lunar. Stupid: pensiile lor sunt în democrație mai mari decât în perioada comunistă care i-a ”făcut oameni”. Cinic este. Hilar este. Incredibil este. Acești criminali au încasat împreună, în toți acești ani (din 1990 până azi) o sumă impresionantă: peste 20 000 000 de euro. Dar nu sunt singurii. Se pare că, implicați în procesul de exterminare din întunecatele decenii ale comunismului, mai sunt, în viață, circa 200-400 de indivizi. În plus, alți călăi (câteva sute) s-au prăpădit prosperi, de moarte naturală, în casele lor, în liniște, de bătrânețe. Acum, imaginați-vă!, câte sute de milioane de euro au încasat torționarii României comuniste! Ce sume uriașe s-au plătit pentru a li se aduce recunoștință acestor călăi! Vișinescu are o pensie cât salariile a cinci actori, ori muzicieni ai unei Filarmonici. 
Nu s-au finanțat cu acești bani activitățile creatoare de fond cultural și nici cele de achiziție culturală. Statul român nu a participat la nici o licitație legată de vreo lucrare a lui Constantin Brâncuși. De plidă. Și e o mare pildă. Monumentul de la Târgu Jiu, ”Calea Eroilor” rămâne nerestaurat, pradă intemperiilor,  din ”lipsa fondurilor”. În Poarta Sărutului plouă de mulți ani iar Coloana Infinită e atacată de coroziuni, scrijelită și cu pete negre.
În plus, noii gauleiteri, batjocoresc, în continuare, monumentul, așa după cum Vișinescu, Ficior și ceilalți sug sfidător din PIB-ul României. Ieri dimineață, 15 august, mă suna domnul Nucu Pandrea, îngrozit de un reportaj-știre difuzat pe ”Realitatea TV” - la Târgu Jiu se acționează nu doar în defavoarea Monumentului dar și înspre distrugerea lui: autoritățile locale, din cinism sau din prostie, totuna, au spălat, spre disperarea specialiștilor, operele din piatră din Parcul Central cu jet de apă de mare presiune, ceea ce a făcut ca apa să lovească în alveolele din piatra de calcar aleasă de Brâncuși pentru Masă, Scaune și Poartă și să le cauzeze daune. Recidivă. Acum 4 ani, spălaseră lucrările cu detartrant, o soluție acidă, un detergent care se folosește pentru curățatul și dezinfectatul vaselor și obiectelor sanitare (băi, chiuvete etc) și pentru curățatul și lustruitul obiectelor metalice. Substanță puternic corozivă, detartrantul a distrus pelicula (crusta) pe care timpul a așezat-o pe lucrări și care, dincolo de acea patină frumoasă pe care a așezat-o timpul peste ele, avea și rol protector. Atât spălarea din 2004 cu detartrant cât și spălarea cu jet de apă puternic, realizată recent, contravin normelor științifice de conservare și întreținere corectă a unor astfel de lucrări. Restauratorul italian Paulo Pagnin și colegii săi, printre care se numără și sculptorul Paul Popescu, cei care au operat în 2003 lucrările de restaurare a operelor din piatră ale lui Constantin Brâncuși, au lăsat un ghid de întreținere și conservare a acestora. Este simplu: lucrările trebuie spălate periodic cu apă de var. De ce autoritățile locale nu respectă aceste indicații ale specialiștilor și de ce inaugurează metode inacceptabile pentru întreținerea Capodoperei nu ne putem da seama. Sau doar putem bănui, în spatele îndârjirii lor, încrâncenărilor și opoziției lor față de datoriile și obligațiile lor, o obrăznicie și o ferocitate de tip Vișinescu. 
Pentru că apără valoarea și integritatea Monumentului, profesorul, sculptorul Paul Popescu a fost eliminat de la catedra pe care o avea la Universitatea ”Constantin Brâncuși”; pe doamna doctor Doina Frumușelu, specialist în combaterea coroziunii, recunoscută și acreditată, în plan științific, în Europa și în Statele Unite ale Americii, doamnă care conduce, la București, un Institut de Cercetare, nu doar că o ocolesc, o evită, dar o și jignesc și o discreditează cu un tupeu inimaginabil, deși este un brâncușiolog extrem de avizat, cu mai multe titluri de carte publicate, deși a elaborat, în 1996, un concept de restaurare a Coloanei Infinite ”in situ”, fără dezmembrare, dar refuzat în favoarea proiectului distructiv de demantelare și înlocuire a elementelor Coloanei realizat de Radu Varia; asupra jurnalistului Narcis Daju se fac presiuni și este calomniat; pe jurnalista Andra Dumitrescu au reușit să o scârbească într-atât încât au redus-o, cu asta, (deocamdată - sper că nu pentru mult timp) la tăcere, în timp ce pe intelectualii creativi ai orașului i-au intimidat după metode clasice sau originale. 
Ansamblul Sculptural complex ”Calea Eroilor” e un monument care, în zilele noastre, pare a fi închis într-o colonie penitenciară. Nu a fost altfel, nu a fost altă situație nici între 1945-1990. Dacă atunci ”condamnații” urinau, la propriu, pe lucrări, în zilele noastre, Monumentul e batjocorit, cu ”scârna”, la figurat, a Adinei Andrițoiu, directoarea iresponsabilă a Centrului Constantin Brâncuși, lamentabila ”instituție” pe care a găsit de cuviință Consiliul local Târgu Jiu să o înființeze pentru a oferi sinecuri. De tipul celor oferite lui Vișinescu și compania. Cinic este. Hilar este. Incredibil este.