vineri, 7 iunie 2013

Bună dimineața,

Am plăcerea de a vă invita să participați la secțiunea plenară a conferinței 'Redefining Community in Intercultural Context' RCIC'13, organizată de Departamentul de Științe Militare și Manageriale/ Academia Forțelor Aeriene 'Henri Coandă' din Brașov, în parteneriat cu Centrul pentru Studii în Comunicare al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București și cu European Society for Transcultural and Interdisciplinary Dialogue (ESTIDIA) din Malmo, Suedia, respectiv cu sprijinul Asociației pentru Cercetare și Educație 'Henri Coandă' și al Centrului Cultural ”Reduta” din Brașov.
Evenimentul va avea loc în data de 13 iunie, începând cu orele 16.00 la Centrul Cultural Reduta și va consta în prezentarea filmului documentar 'Un arbore la mijloc de lumi - Constantin Brâncuși', realizat de Horia Muntenus (care va fi prezent la manifestare), urmat de deschiderea festivă, de cuvintele adresate de oficialități locale (din partea Consiliului Județean și a Consiliului Local al Municipiului Brașov), de susținerea lucrărilor invitaților în secțiunea plenară de către profesorii/cercetătorii Nicoleta Corbu (Facultatea de Comunicare si Relații Publice/SNSPA, București), Mariselda Tessarolo (Universitatea din Padova, Italia) și Maria de Sao Jose Corte-Real (Universidade Nova, Lisabona, Portugalia), precum și de un program folcloric susținut de ansamblul 'Poienița'. 

Filmul documentar 'Un arbore la mijloc de lumi', produs de scriitorul și regizorul clujean Horia Muntenus, s-a bucurat de un important succes, obținând, printre altele, premiul I pentru cel mai bun multiplicator de informație culturală europeană din Transilvania de Nord în 2010. 

Nicoleta Corbu, decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice și al Centrului de Cercetare în Comunicare din SNSPA, este autor/coautor a numeroase lucrări în domeniul comunicării (dintre care amintim foarte cunoscuta 'Istorie a comunicării'). A coordonat proiecte de cercetare și și-a focalizat interesul cercetării pe identitatea europeană și pe sfera publică europeană. Va prezenta lucrarea Attitudes and Economic Expectations During the European Crisis.

Mariselda Tessarolo, un foarte cunoscut profesor și cercetător italian din domeniul comunicării interpresonale, artistice și culturale, este autor al unor lucrări importante, cum ar fi 'La poesia tra individuo e societa', 'La comunicazione interpersonale' sau 'Moda e comunicazione', apărute la prestigioase edituri italiene. În prezent este director al Centrului interdepartamental de cercetare a familiei din cadrul Universitatii din Padova. Va prezenta lucrarea Ethnicity and Pluralism: The Basics of Conflict.

Maria de Sao Jose Corte-Real este un cercetător portughez cu largă recunoaștere internațională, absolventă a studiilor masterale și doctorale în domeniul științelor muzicale la Colombia University (SUA). A realizat studii în domeniul etnomuzicologiei în Portugalia, Statele Unite și Mozambic. Este membra a numeroase asociatii stiintifice si profesionale, dintre care amintim International Council for Traditional Music/ UNESCO. Va prezenta lucrarea Music, social cohesion and Citizenship: Omnis Civitas Contra Se Divisa Non Stabit.

Ansamblul 'Poienița' al Centrului Cultural Reduta, cu un 
palmares internațional impresionant într-o activitate de peste 50 de ani, având ca preocupare permanentă valorificarea frumuseții dansului și portului popular românesc, este condus din 1995 de cunoscutul profesor Benone Pepine, un împătimit al folclorului românesc.

 Cu consideratie,

          Adrian Lesenciuc,
                                                 organizator