luni, 30 ianuarie 2012

TARGU JIU - OBIECTIV GORJ - ANDRA DUMITRESCU: De ce îl ţine primarul Cârciumaru în braţe pe Ovidiu Popescu?!

Peste câteva zile se împlineşte un an de când Ovidiu Popescu a fost „uns” director la Centrul „Brâncuşi”.ovidiu-popescu Un an de când Ovidiu Popescu a intrat pe uşa din dos a Primăriei, cu complicitatea sau sprijinul unor salariaţi, cu un proiect făcut de alţii şi notat precum se ştie. Un an în care s-au cheltuit mulţi bani pentru proiecte şi evenimente care s-au împuţinat din ce în ce, iar unele dintre ele stau sub semnul îndoielii... Ovidiu Popescu vorbeşte despre includerea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” pe lista monumentelor UNESCO. Demersuri s-au mai făcut în acest sens la începutul anilor '90. Fără nicio finalitate însă! Dacă atunci, înaintea restaurării Coloanei fără Sfârşit prin demontare, nu a fost inclusă, probabil, după intervenţiile agresive asupra modulelor, „mulţumită” lui Radu Varia, şansele s-au redus simţitor.  Nu ar trebui pierdut din vedere raportul experţilor UNESCO, din decembrie 1998, care dăduse un verdict: „soluţia de schimbare a unor piese originale este greşită, întrucât rostul restaurării este conservarea cât mai mult cu putinţă în situ a pieselor originale.” Ori „soluţia Varia” a costat statul român vreo 4 milioane de dolari şi s-a situat undeva între eroare şi impostură, cum spunea regretatul Nae Diaconu. Ce s-a întâmplat mai departe cu amenajarea peisagistică dezastruoasă, care nu a ţinut cont de viziunea sculptorului şi de proiectul Rehbun aprobat de Brâncuşi, ţine de interese, fie ele politice sau financiare. Utilizarea pavimentului, „a dat naştere” treptelor de la Masa Tăcerii, intervenţie brutală în conceptul artistului, dar „obligatorie” ca să împiedice scurgerea mucilagiului, „donaţie” vârâtă pe gât de către cei de la World Monuments Fund. Dar sunt lucruri pe care Ovidiu Popescu nu le ştie pentru că în acei ani era în relaţie de amiciţie cu Radu Varia. Şi, oricum, actul cultural din Târgu Jiu nu îl interesa pentru că nu făcea audienţă la postul de radio al cărui director era. Iar la vremea respectivă, nişte slugi obediente din administraţia locală au făcut ca toate cele semnalate să se întâmple! Şi acum 15 ani s-au cheltuit aiurea bani cu nemiluita. Pe incompetenţă!
Centrul Brâncuşi - stat în stat
Ce nu înţelege sau nu vrea să înţeleagă Florin Cârciumaru, în calitatea sa de edil al municipiului este faptul că la Centrul de Artă şi Cultură este nevoie de specialişti. Nu de amatori! Nu de excursionişti! Şi nici de afacerişti, dornici să-şi lege numele de Brâncuşi! Alegerea lui Ovidiu Popescu în fruntea acestei direcţii care ţine de Primărie este una la fel de nefastă ca şi acea ce-l privea pe Buliga. Dincolo de faptul că acesta a revenit la Centru, activitatea sa atunci când a condus instituţia a fost, cel puţin în ceea ce presupune promovarea lui Brâncuşi, una ce ţine de ridicol şi dezastru! În astfel de condiţii, este de neînţeles de ce primarul îl ţine în braţe pe Ovidiu Popescu, după ce a făcut aceeaşi greşeala cu Buliga. Ce se ascunde la Centrul Brâncuşi?! Regimul preferenţial de care se bucură mai marele acestei direcţii a Primăriei întrece imaginaţia celor ce îl cunosc pe Florin Cârciumaru. Ovidiu Popescu are program de lăuză. Vine pe la ora 10.00 la serviciu - participările sale la operativele cu noaptea în cap ale primarului (unde prezenţa şefilor de direcţii şi servicii este obligatorie) sunt excluse, iar ziua lui de muncă este după bunul său plac. Cu alte cuvinte, nu dă nimănui socoteală. Probabil, Cârciumaru nu îl cheamă, fie că este „copleşit” de „erudiţia” subinginerului electromecanic, sau Ovidiu Popescu nu are ce spune... Oricum ar fi, în acest răstimp de un an, Popescu a făcut din Centrul Brâncuşi „un stat în stat”. Angajările se fac direct, fără nicio evaluare (cine să o facă?). Are purtător de cuvânt propriu, iar conferinţele de presă se ţin separat de cele ale Primăriei. Astfel, directorul Popescu a reuşit performanţa ca declaraţiile sale să se bată cap în cap cu cele ale purtătorului de cuvânt al primarului... Numai în ultima vreme, referindu-se la intervenţiile ce urmează a se face la Coloană şi la Poarta Sărutului, Popescu a făcut declaraţii privind colecta de bani pe care intenţionează să o facă de la diverşi sponsori, în timp ce Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei susţine că instituţia are bani pentru întreţinerea Ansamblului Brâncuşian, dar Popescu nu a făcut nicio solicitare în acest sens. Iată ca în acest mod, Popescu reuşeşte să creeze şi o stare conflictuală cu Primăria!
Cheltuielile de la Centrul Brâncuşi, un mister?!
Prin sponsorizări, contabilizarea banilor nu este atât de riguroasă, iar Ovidiu Popescu are un model în Radu Varia, cel puţin în privinţa donaţiilor şi sponsorizărilor de la privaţi sau alte instituţii. Nici până în prezent, nu s-a aflat ce a făcut Radu Varia cu banii care au intrat în fundaţiile sale pe această cale. Nu trebuie pierdută din vedere sponsorizarea Băncii Naţionale care se ridica la câteva sute bune de mii de dolari, dar despre care Radu Varia nu a mai făcut niciun fel de vorbire. Aşadar, modelul există, iar Popescu abia aşteaptă să colecteze bani... fără număr!
În anul 2011, Centrul Brâncuşi nu a avut un buget alocat, dată fiind situaţia, dar Popescu a făcut rost de fonduri pentru toate năzdrăvăniile care i-au trecut prin minte doar prin referate aprobate de primar. Pe lângă puţinele manifestări, Popescu s-a plimbat la Paris, la Budapesta sau în Serbia fără niciun rost palpabil. Ce a făcut pe acolo, greu de spus, pentru că, oricum, nu dă nimănui socoteală! Dacă tot a vizitat Budapesta, a văzut Popescu faleza Dunării şi Dealul Gelert, ambele înscrise în patrimoniul UNESCO şi care arată impecabil, fără urma de kitsch-uri?!!!! Dacă da, ar trebui să-i fie ruşine de cum arată Calea Eroilor!
Realizările în domeniul sau de activitate nu justifică nici programul preferenţial şi nici banii pe care îi cheltuie. Centrul Brâncuşi, este adevărat, are un site bine făcut, dar nu este meritul lui Popescu, ci al profesionistului care l-a executat. Totuşi, site-ul este plin de pozele directorului, în diverse ipostaze şi, neapărat, alături de personalităţi. În rest, cam aceleaşi manifestări de ani de zile, cu aceiaşi oameni care îi cântă în struna şi îl ridica în slava cerului. Despre lansările de carte, ce ar fi de spus?! Controversate sau nu, numai ceea ce dispune - fie că e vorba despre teme sau autori... Despre brâncuşiologi, mereu aceiaşi! La loc de cinste stă Ion Mocioi, recunoscut prin „aportul” său la zestrea brâncuşiană. Este de notorietate faptul că lui i se datorează şi ciobirea scaunelor (prin prăbuşirea copacului peste ele) de pe Aleea Scaunelor, şi decizia administraţiei locale de mai târziu, de restaurare a Coloanei prin soluţia Varia, urmare a interviului din Adevărul, de la începutul anilor '90, în care declara că monumentul stă să „cadă”. Pe doamna Sorana Georgescu Gorjean o invită non-stop, punându-i la dispoziţie mijloace comode de transport şi toate facilităţile solicitate, precum unei vedete holiwoodiene. Incontestabil, meritul doamnei este mare, mai ales că aceasta este şi fata lui tata, adică a inginerului Ştefan Georgescu Gorjean, dar de aici până la a ignora alte valori ale brâncuşiologiei, e puţin cam mult. Şi nu trebuie uitat faptul că doamna în cauză l-a girat şi pe fostul director, ca apoi, să-şi retragă girul... Ultima ispravă despre care vorbeşte Popescu este organizarea unei manifestări în luna martie, la Centrul Pompidou,  în cerc restrâns, cu o expoziţie de fotografie şi lansarea ultimei cărţi a Soranei Georgescu Gorjean, şi la Paris. Un lucru ar trebui să ştie şi primarul, şi Ovidiu Popescu - Parisul este un loc frecventat de turişti. Nu Parisul trebuie promovat! Pentru că, oricum, călătorul vizitează acolo atelierul lui Brâncuşi, precum şi mormântul. Obiectivul Centrului Brâncuşi ar trebui să fie promovarea oraşului Târgu Jiu şi atragerea de turişti aici. Şi avem, slavă Domnului ce să arătăm! Din păcate, promovarea ne lipseşte! Dar cum să faci promovare, dacă nu organizezi manifestări internaţionale, cu personalităţi de marcă, la Târgu Jiu?! În paranteză fie spus, mai în glumă mai în serios, de ce nu i-ar propune Popescu primarului să-i transmită lui Ponta să organizeze Congresul USL-ului la Budapesta, de exemplu?!
centrul-brancusi2Centrul Brâncuşi, la nivel declarativ, s-a dorit a fi o instituţie europeană. Între intenţie şi ceea ce a ajuns e diferenţă mare... Instituţie europeană nu înseamnă numai să te plimbi de colo-colo prin Europa aşa cum a procedat fostul director, Buliga, şi acum Popescu.... Fără nicio finalitate! Unde mai pui că până a pleca în concediul fără plată pe timp de un an, acelaşi Buliga îşi plănuise şi un drum prin India, pe urmele lui Brâncuşi! Tot pe banii municipalităţii, adică ai contribuabililor!
De ce tolerează Cârciumaru o astfel de situaţie, este greu de înţeles. Ce relaţii secrete sunt între cei doi, cu ce îl are Popescu la mână pe primar, de ce acesta, recunoscut pentru severitatea sa în raportul cu subalternii, precum şi pentru regimul cazon pe care îl impune, tolerează toate prostiile pe care i le vâră pe gât un neica nimeni pus să se ocupe de imaginea lui Brâncuşi?!
Ce se ascunde la Centrul Brâncuşi?
În urmă cu câteva zile, au fost constatate întâmplător, la o filmare, scrijeliturile unor nume pe suprafaţa modulului de bază al Coloanei. Dacă e să luăm în consideraţie declaraţiile lui Popescu în media, acestea ar fi mult mai vechi şi abia acum intemperiile le-au scos la iveală. Pe de altă parte, acelaşi personaj susţine ca anul trecut „a cercetat milimetru cu milimetru suprafaţa Coloanei”, dar nu au apărut consemnate pe nicăieri, ori nu au prezentat importanţă. Apare totuşi o chestiune - cum se asigură paza monumentelor brâncuşiene?! Ce face Poliţia Comunitară şi unde se aflau cei însărcinaţi cu paza la Coloană?! S-au cheltuit importante sume de bani pentru funcţionarea camerelor de luat vederi, s-au plătit salarii poliţiştilor comunitari... Din banul public!
Pentru toate nelămuririle şi lipsa de transparenţă, precum odinioară misterele din jurul restaurării Coloanei, vinovaţi se fac astăzi primarul şi Ovidiu Popescu. Prin urmare, pentru a nu îi acuza de rea-credinţă, le solicitam public răspunsuri la câteva din problemele care se ridică la Centrul Brâncuşi.
- De ce Ovidiu Popescu nu participă la şedinţele operative cu primarul Cârciumaru?
- Cine a aprobat organigrama Centrului?
- De ce era nevoie de un purtător de cuvânt la patru-cinci angajaţi şi cum s-a acceptat crearea acestui post în condiţii de criză?
- Cine face evaluările pentru angajările de la Centrul Brâncuşi? Cine este de specialitate?!
- Cât s-a alocat istoriei cu înscrierea Ansamblului Brâncuşi în patrimoniul UNESCO? Cât s-a cheltuit şi cât mai urmează să „înghită” această iniţiativă?
- Cât a cheltuit anul trecut Centrul Brâncuşi pentru manifestări, promovare, deplasări, salarii, etc.?
- Cât a costat proiectul lui Dănilă de remedieri la Coloana şi la Poarta Sărutului şi cum i s-a atribuit această lucrare?
- De ce nu au fost demarate lucrările, cât costă, cine urmează să le efectueze şi dacă s-au organizat licitaţii în acest sens?
- De ce este nevoie de deplasări la Paris, în Serbia sau în alte zone ale Europei pentru diverse manifestări, în numele promovării imaginii lui Brâncuşi, când este mai normală şi benefică pentru turismul în Gorj, organizarea acestora aici, cu invitaţi de prestigiu, din toată lumea?
- Ce face Popescu efectiv pentru promovarea lui Brâncuşi la Târgu Jiu? Pentru că interesul ăsta este şi nu plimbările unor pierde-vara pe banii Primăriei!
- Cum a acceptat primarul Cârciumaru voiajul la Paris în locul unui simpozion internaţional, cu elite internaţionale, organizat la Târgu Jiu?
- De ce îl ţine primarul în braţe pe Ovidiu Popescu?!
Andra DUMITRESCU
http://www.obiectivgorj.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=786:de-ce-il-ine-primarul-carciumaru-in-brae-pe-ovidiu-popescu&catid=33:dezvaluiri&Itemid=4