miercuri, 21 septembrie 2011

Justiția SUA aprobă identificarea comentatorilor anonimi pe site-uri

VICTOR KAPRA
http://www.victorkapra.ro/2010/08/25/justitia-sua-aproba-identificarea-comentatorilor-anonimi-pe-site-uri/
Kapra's blog

”Bloggerii și comentatorii pe site-uri sunt trași la răspundere pentru ce au postat online.

Curtea Supremă a SUA a admis că, în conformitate cu Primul Amendament al Constituției SUA, care garantează libera exprimare, poți să scrii ca anonim pe Internet, dar nu întotdeauna ai dreptul să rămai anonim.
Los Angeles Times a cules câteva cazuri recente și explica faptul că, în general, site-urile nu sunt trase la răspundere pentru comentariile vizitatorilor, dar pot fi obligate sa dezvaluie IP-urile acestora dacă faptele descrise sunt false:
Hal Turner, blogger și realizator la un radio online din New Jersey, a fost condamnat în 2009 la 10 ani de închisoare pentru că a scris că trei judecatori din Chicago „merită să fie omorați” pentru o decizie legată de dreptul de a purta arme. Sentința a fost confirmată de o Curte de Apel din New York luna trecută.
În Pennsylvania, un judecător a cerut unui site să identifice adresele de Internet ale unor persoane care au comentat cum că un oficial local băga banii contribuabililor în propriul buzunar.
În aprilie, unui alt oficial local din Carolina de Nord i s-a admis o cerere asemănătoare după ce niște anonimi l-au caracterizat drept profitor imobiliar.
Luna trecută, Curtea de Apel din Nevada a admis cererea de identificare a trei persoane acuzate de calomnie prin postari anonime pe Internet împotriva companiei Quixtar (Amway). Procese legate de conținutul online, despre care vorbesc cei intervievați de Los Angeles Times, s-ar putea să aducă, printre altele, în timp, schimbari și in comunicarea corporate prin Social Media, în sensul diminuarii numărului de „postaci” angajați de unele companii pentru a defăima produsele concurenței.



Vladimir Tismăneanu, blog
”Lasitatea isi da mana cu nemernicia.”

http://tismaneanu.wordpress.com/2010/07/25/subteranele-abjectiei-mircea-mihaies-despre-gherilele-calomniei/

”De ani de zile urmaresc si suport (indignat, revoltat, dezgustat, plictisit)  fenomenul atacurilor anonime prezentate drept interventii spontane pe forumurile ziarelor unde colaborez (si nu doar acolo). Scriu de ani de zile in presa vestica si marturisesc ca nu mi-a fost usor sa ma intersectez cu asemenea ofensive ale obscenitatii. Prima data cand am avut de-a face cu asemenea marsavii a fost in anii 80, cand colaboram saptamanal la Radio Europa Libera.  Pe adresa profesorului Vlad Georgescu soseau plicuri din tara cu scrisori ale unor anonimi “binevoitori”, gata sa voluntarizeze “informatii” despre mine. (...) Lasitatea isi da mana cu nemernicia. (...) Acum cativa ani, Andrei Plesu propunea chiar o tipologie a postacului vituperant, furibund, dispretuitor, delirant, malitios etc . (...) Postarile insultatoare sunt menite sa amortizeze vocile lucide.  Difuzoare ale tupeului ignar, ele coboara totul in derizoriul vested al sudalmei. ”

Mircea Mihăies”Am o scârbă instinctivă faţă de cei care, la adăpostul anonimatului, se pretind curajoşi, competenţi şi puri, când nu sunt altceva decât excrescenţe monstruoase ale “spiritului primar agresiv” teoretizat cândva de Marin Preda. S-a mers prea departe cu mârşăvia, pentru ca “mascaţilor” care ar fi făcut, cu siguranţă, cariere în solda Securităţii să nu le ştim măcar numele, prenumele şi profesiunea.

Postaci & demoni

Evenimentul Zilei, 26 iulie 2010



(...) Vocile normale sunt timorate. Scopul postărilor dominate de limbajul exterminator este asurzirea celor neutri şi amuţirea celor care încearcă să discute cu bună-credinţă articole, şi nu dosare de cadre născocite prin halucinaţii paranoice. Îmi dau seama că, mai sus, comparându-i, i-am nedreptăţit pe turnători. Am observat în cele câteva documente de urmărire pe care le-am parcurs că slugile Securităţii erau măcar oneste. Nu se prea întâmpla să-ţi pună în cârcă intenţii pe care nu le aveai şi cuvinte pe care nu le-ai rostit. Şi nici nu te jigneau ca pe-o creatură subumană. Probabil că nici nu era nevoie: în comunism, fiecare cetăţean era oricum suspectat din principiu!
Ei bine, turnătorii de azi au o imaginaţie infernală. Mizeria se propagă pe site- uri cu o viteză uluitoare, condensând particulele acestei noi şi aberante forme de “societate civilă.” Curat civilă, dacă ne gândim că la originea ei se află lăcomia uniformei de partid! Pe lângă cei care te detestă pentru că te invidiază, ori cei care nu pot respira altfel decât eliminându- şi, în faţa tastaturii, lapţii indescriptibilei mizerii morale există şi o categorie – i-aş spune – a “difuzorilor voluntari.”


Ziare.com

Presa liberă și postacii de partid (Opinii)

”Ascunsi in camere obscure, in sediile aproape fiecarui partid important, scribi neobositi si combatanti fara onoare, manuitori ai subiectului mereu in dezacord cu predicatul, postacii de partid au distrus dezbaterea onesta in jurul unor teme majore din societatea romaneasca. Activitatea lor dizgratioasa si inculta submineaza orice dialog onest pe marginea unei probleme reale a Romaniei. In urma lor ramane doar confuzie, o mizerie greu de digerat si un miros pestilential.

Prin scrisul lor tremurand ei anihileaza ideile, decredibilizeaza subiectul, viruseaza locul unde posteaza si pana la urma se anihileaza pe ei insisi. Pana atunci, postacii partidelor sunt singurele elemente care bruiaza prin haosul lor agresiv libertatea presei.”