sâmbătă, 3 septembrie 2011

CNSAS: COSTIN ȚUGUI, INFORMATOR AL SECURITĂȚII


http://www.adevarul.ro/actualitate/Revolutionarul_001-_isi_turna_colegii_de_serviciu_0_532147155.html


http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtde-ce-nu-restrange-guvernul-beneficiile-ltigtrevolu-1698.htm
Luptatorul 001, Costin Tugui, dovedit de CNSAS ca informator al Securitatii


(ALIANȚA PENTRU O ROMÂNIE CURATĂ) 11 August 2011 - Narcis Iordache

Romanul care este posesor al primului certificat de revolutionar emis de autoritatile statului a fost dovedit de CNSAS drept informator al Securitatii, informeaza TVR.

Costin Tugui, astazi in varsta de 66 de ani, a intrat in studioul 4 al Televiziunii Romane inca din primele ore ale Revolutiei, iar ulterior a primit certificatul de revolutionar cu numarul “001”, in baza caruia primeste lunar o indemnizatie bunicica de 1.800 de lei. Nu este singurul posesor de certificat de revolutionar banuit ca a fost colaborator al Securitatii.

In aceasta situatie se gasesc aproape 200 de revolutionari verificati de CNSAS in ultimii trei ani – 48 descoperiti in 2008, 100 in 2009 si 47 in 2010, asa cum reiese din rapoartele de activitate ale institutiei pe ultimii trei ani. Numele lor le puteti gasi la finalul acestui articol, in listele persoanelor verificate de CNSAS in ultimii trei ani pentru care institutia a initiat actiuni in justitie in vederea constatarii calitatii de colaborator sau lucrator al Securitatii inainte de 1989. Cele mai multe litigii sunt in curs de solutionare.

Curtea de Apel Bucuresti a constatat ca, in perioada septembrie – octombrie 1979, cand era angajat la Centrala Cimentului din Bucuresti, Costin Tugui a semnat 22 de note informative cu numele conspirativ “Denis” in care si-a turnat colegii de serviciu.

In apararea sa, Costin Tugui sustine ca, de fapt, ar fi fost torturat de Securitate si obligat sa colaboreze. El spune ca in august 1979 ar fi fost arestat pe motiv ca incerca sa protesteze fata de politica partidului comunist.

Pe de alta parte, in documentele descoperite de CNSAS, Tugui este caracterizat de ofiterii de securitate care-l coordonau drept un om care are calitati de informare, care a mai sprijinit Securitatea atat in timpul serviciului militar cat si in perioada in care a lucrat in Calarasi. In notele pe care le-a dat Securitatii, “Denis” isi descria colegii de serviciu ca fiind oameni de paie, intrati in partidul comunist din interes pentru a-si pastra functiile si care isi fac treaba doar din obligatie.

Tugui a precizat ca a facut recurs impotriva deciziei CAB la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Potrivit listelor de sedinte de pe site-ul instantei supreme, primul termen al procesului a fost fixat pe data de 21 septembrie. In plus, Costin Tugui a chemat in judecata si CNSAS, acuzand institutia ca nu vrea sa dea publicitatii dosarul sau de urmarire informative.

In cazul in care si ICCJ va mentine veridictul de colaborator al Securitatii pentru Costin Tugui, acesta va pierde indemnizatia de 1800 de lei pe care o primeste lunar de la statul roman pe motiv ca a participat la Revolutia din 1989.

In urma cu doua saptamani, patru organizatii neguvernamentale – Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii (ARFP), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Societatea Academica din Romania (SAR) si Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) – au cerut Guvernului si Parlamentului sa restranga drepturile materiale acordate revolutionarilor “cu merite deosebite”, argumentand ca aceste drepuri trebuie acordate doar urmasilor celor decedati si persoanelor ranite in timpul evenimentelor din decembrie 1989.