duminică, 24 octombrie 2010

Ieri au fost înmormântaţi poeţii Virgil Bulat, la Cluj, şi Ion Burnar, la Baia Mare. Aseara m-a sunat, răvăşit, poetul Alexa Gavril Bâle să îmi vorbească despre doliul maramureşan. Redau aici articolul scriitorului Nicolae Coja din Graiul Maramureşan http://www.graiul.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1996:viaa-la-ar-cu-i-fr-ion-burnar&catid=2:actualitate&Itemid=2 şi articolul lui Ştefan Doru Dăncuş http://infomm.ro/ion-burnar-lsquo-rsquo-p-acirc-na-la-urma-oi-muri-351-i-eu-rsquo-rsquo

La Cluj, aproximativ 300 de oameni l-au condus pe ultimul drum pe Virgil Bulat. Ceremonia sacră a fost îndeplinită de un sobor de preoţi ortodocşi condus de episcopul Vasile Someşanul. Au vorbit, din partea Uniunii Scriitorilor, Mircea Opriţă şi cei doi prieteni foarte apropiaţi şi vechi ai regretatului poet, Ion Istrati şi profesorul universitar Mircea Borcilă. Din partea Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din Cluj a vorbit preşedintele acesteia, domnul Traian Neamţu. A venit de la Mănăstirea Rohia părintele Macarie, de la Botoşani bunul meu prieten Lucian Băleanu cu soţia şi fiica lor, al cărei naş a fost Virgil Bulat. Au fost prezenţi extrem de puţini scriitori, doar Horea Bădescu, Ion Cristofor, Constantin Zărnescu, Ion Marinescu, Dan Marius Drăgan, Radu Ţuculescu, Adrian Grănescu, Lucian Pop. A fost prezent şi Petre Borodi, prietenul vechi.
Nu a fost cea care posta pe site-ul unei publicaţii online că: "Dumnezeule! Un alt minunat prieten si autentic patriot se retrage in tacere… Asa cum a si trait in ultima parte a vietii. Retras in universul sau, purtand un monolog cu sinele, mahnit de mersul romanesc…Cuvintele sunt de prisos in asemenea momente. L-am pretuit pentru nobletea sa atitudinala. Da, ne pleaca adevaratii OAMENI si nu mai avem timp sa ne rusinam pentru nepasarea in care ne abandonam zi de zi. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca alaturi de ingeri! (Daniela GIFU) - interesant, nu mai ai timp să te ruşinezi!, Daniela Gifu! Şi nu au mai fost mulţi ipocriţi.
Doamna Sorina s-a purtat exemplar.
Dumnezeu să îi ierte şi să îi odihnească pe Virgil Bulat şi pe Ion Burnar. Doi poeţi înmormântaţi în aceeaşi zi frumoasă de octombrie -octombrie e Calea lor către veşnicie.