vineri, 1 octombrie 2010

Cazul Brâncuşi. Jurnalista Andra DUMITRESCU: "La Târgu Jiu, un Centru de Interpretare şi vizitare cu multe interpretări şi semne de întrebare"

ANDRA DUMITRESCU:

Un Centru de Interpretare şi Vizitare cu multe interpretări şi semne de întrebare


La începutul acestei săptămâni, Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu l-a mandatat pe edilul Florin Cârciumaru să semneze protocolul potrivit căruia, «un Centru de Interpretare şi Vizitare se va construi pe terenul adiacent parcului Coloanei Infinitului achiziţionat de Ioana Banu Ertegün în acest scop. Va fi format dintr-o clădire de 1430 metri pătraţi cu zone dedicate ospitalităţii pentru vizitatori, incluzând o zonă de întâmpinare, expoziţie referitoare la restaurarea Coloanei Infinitului, cafenea, magazin, birouri şi toalete, precum şi un spatiu flexibil pentru organizarea programelor culturale şi educaţionale în beneficiul comunităţii Târgu-Jiu şi a zonei înconjurătoare, precum şi cercetare internaţională, activităţi culturale, artistice şi savante. Centrul de vizitare şi interpretare va fi folosit exclusiv pentru vizitatorii parcului Coloanei Infinitului şi pentru programe legate de evenimente artistice şi culturale care să sublinieze lucrarea lui Constantin Brâncuşi » Conform declaraţiilor arhitectului Mihai Radu, «înălţimea clădirii este de 6.3 m la acoperiş şi este aprope de aceeaşi înălţime cu casa existentă de vizavi pe Aleea Eroilor. Clădirea noastră nu va depăşi înălţimea caselor din zonă. Terenul este aprozimativ 3.0 m mai jos de baza Coloanei, deci acoperişul nostru va fi cam la 3.0 de la baza Coloanei. Clădirea nu este decât parter, subsol şi terasa. Clădirea va fi amplasată pe terenul viran existent pe colţul de la Aleea Eroilor, aliniată cu casele adiacente şi la o distanţă de aprox. 100 m de Coloană. Este cert faptul că municipiul Târgu Jiu are nevoie de un Centru de informare pentru vizitatorii monumentelor brâncuşiene. Timp de doi ani, au avut loc o serie de tentative pentru crearea unui punct turistic din fonduri europene. Din păcate, toate eforturile au eşuat în hăţişul de documente pentru obţinerea banilor. Totuşi, Brâncuşi merita un concurs de proiecte pentru o astfel de construcţie.

Modul în care au fost însă duse tratativele cu partenerii angajaţi în ridicarea acestui Centru a dat naştere unor suspiciuni din partea oamenilor de bună credinţă, dat fiind că semnarea Memorandumului s-a făcut fără dezbatere publică, fără a fi la vedere, nefiind prezentat nici măcar Consiliului Cultural Consultativ. Ori, tocmai acest mod de tratare a problemelor majore legate de numele lui Brâncuşi, propriu World Monuments Fund, de altfel, cum ar fi restaurarea Coloanei cu demontare în 1996, în care au fost implicate cam aceleaşi nume şi organizaţii care apar în prezentul memorandum, precum şi maniera de redactare al acestuia ar fi trebuit să îi pună pe gânduri pe juriştii Primăriei. Dacă cei “atât de dornici” să doneze municipalităţii clădirea Centrului vor fi dispuşi să aducă unele modificări textului acestui act, orice suspiciune ar putea să dispară.

În curând, se împlinesc 10 ani de la finalizarea lucrărilor de restaurare a Coloanei fără Sfârşit, o restaurare care nici nu ar fi trebuit făcută cu demontarea modulelor. Ceea ce s-a întâmplat cu Coloana stăruie încă în memoria colectivă. Iată din ce motive cetăţenii din Târgu Jiu sunt atât de suspicioşi!


Coloana fără Sfârşit a fost înscrisă pe lista World Monument Fund, ca monument aflat în pericol


În fapt, calvarul Coloanei fără Sfârşit a început în noiembrie 1991, în urma unei scrisori a prefectului de Gorj, Toni Mihail Greblă şi a primarului din acea vreme, Gheorghe Caralicea-Mărculescu, adresate lui Radu Varia, preşedintele Fundaţiilor Internaţionale "Constantin Brâncuşi", înfiinţate în 1990, la New York. Această intervenţie avea ca obiect preluarea de către Varia a activităţii de restaurare şi conservare a Ansamblului Monumental "Calea Eroilor". A urmat înfiinţarea în România a filialei Fundaţiilor Internaţionale Constantin Brâncuşi pentru "restaurarea, amenajarea, punerea în valoare şi conservarea ansamblului de la Tirgu-Jiu", autorizarea acestora fiind dată în 1992, de către prim-ministrul Petre Roman şi ministrul Culturii, Andrei Pleşu. După o serie de expertize şi consultări cu specialişti în domeniu, mai mult sau mai puţin contestaţi de ministrul Culturii din acea vreme, Coloana fără Sfârşit a fost înscrisă pe lista World Monument Fund, ca făcând parte dintre cele o sută de monumente aflate în pericol. Soluţia de restaurare aleasă presupunea înlocuirea a trei dintre elementele de bază ale monumentului: fundaţia, stâlpul central şi metalizarea modulelor. În 14 septembrie 1996, de Ziua Crucii, s-a purces la demontarea modulelor 16 si 17 ale Coloanei, în perioada 28 octombrie - 5 noiembrie fiind scoase toate modulele de pe ax. Pe parcursul acestei demontări făcută în grabă şi în mod sălbatic, s-au distrus penele metalice de fixare şi s-a produs fisurarea unor module. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Fiecare modul a fost închis în containere metalice prevăzute cu dispozitive de ancorare şi ridicare. S-a zvonit că Varia urma să le ducă spre a fi restaurate în străinătate, întrucât în ţară nu existau tehnologii atât de avansate. Atunci, Nicolae Mischie a dispus paza militarizată a şantierului. Mai târziu, în 1997, s-a extras o probă din modulul 16, având un diametru de 130 de milimetri, s-au făcut săpături cu excavatorul la fundaţia monumentului, fapte pentru care Varia nu a fost tras la răspundere nici până în momentul de faţă. În schimb, a devenit persona non grata pentru comunitatea gorjană.

Orice încercare a presei gorjene de a afla amănunte despre proiectul de restaurare a lui Varia s-a izbit de opacitatea şi lipsa de transparenţă a celor implicaţi în proiectul discutabil de restaurare. În ceea ce mă priveşte, interpelându-l pe Mihai Radu pentru a afla nişte detalii despre WMF, am fost direct ameninţată cu un proces la New York intentat de respectiva organizaţie, dacă îndrăzneam să scriu despre lipsa de transparenţă, iar dacă vreau răspunsuri, să mă deplasez la Bucureşti, unde urma să se desfăşoare conferinţa de presă. Publicaţia “Obiectiv Gorjean” a apărut şi s-a dedicat, în principal, tocmai problemelor fără sfârşit care se ridicau la restaurarea monumentului.

Sfârşitul lui 1997 a însemnat o cotitură în soarta Coloanei prin modificarea soluţiei de restaurare, la propunerea ministrului Culturii, Ion Caramitru. S-a găsit şi soluţia finanţării prin obţinerea unui împrumut garantat de statul roman de la Banca Mondială, consfinţit de Ordonanţa 4/28 ianuarie 1999. La sfârşitul lui februarie, Ansamblul Monumental "Calea eroilor" a reintrat în posesia proprietarului lui de drept, municipalitatea din Târgu Jiu. Au urmat contraexpertize semnate de specialişti UNESCO, s-au organizat licitaţiile pentru alegerea proiectantului şi executantului restaurării.


Dacă Radu Varia ar fi restaurant Coloana, toate beneficiile din exploatarea monumentului ar fi revenit fundaţiilor sale


În vara anului 2000, cu câteva zile înaintea anunţării câştigătorului licitaţiei internaţionale pentru execuţia lucrărilor de restaurare a Coloanei fără Sfârşit după un proiect realizat de o echipă de specialişti din Uniunea Artiştilor Plastici, opinia publică din România avea să afle despre scandalul creat în jurul operei lui Brâncuşi. Conducerea Ministerului Culturii l-a acuzat, într-o conferinţă de presă, pe Varia că boicotează restaurarea Coloanei fără Sfârşit, încercând să împiedice organizarea licitaţiei pentru execuţia lucrărilor de refacere a monumentului . "Nu voi accepta cu nici un risc, atât timp cât voi fi ministru, modificarea concepţiei de restaurare a Coloanei. Este o responsabilitate pe care mi-o asum sută la sută. În cazul în care Coloana fără Sfârşit ar fi fost restaurată după teoria lui Radu Varia, iar înscrierea mărcilor OSIM - valabila - toate beneficiile din exploatarea Coloanei şi a întregului complex ar fi revenit fundaţiei, când beneficiarul de drept este comunitatea din Târgu-Jiu", a declarat atunci Ion Caramitru.

Brâncuşiologul Barbu Brezianu a susţinut opinia lui Ion Caramitru, explicând că Radu Varia a încercat să împiedice restaurarea Coloanei după soluţia susţinută de Ministerul Culturii şi confirmată de expertiza UNESCO, pentru că "aşteapta cu nerăbdare alegerile" care ar fi putut readuce la putere guvernarea sub care modulele fuseseră demontate. "Radu Varia a moştenit o Coloană care trebuia doar restaurată. În ajunul unei serbari mondene destinate dezasamblării, dânsul a făcut o repetiţie a smulgerii a două module, acţiune care a dus la fisurarea acestora", a spus Brezianu.

La aceeaşi conferinţă de presă au luat parte şi membri ai echipei de specialişti ai Uniunii Artiştilor Plastici. Declaraţia lui de Dan Lungu, profesor la Facultatea de Construcţii, care a spus ca din punct de vedere al rezistenţei, Coloana nici nu avea nevoie de restaurare a surprins audienţa. Acesta a mai spus că, din punctul lui de vedere, “restaurarea era necesară pe dimensiunea arhitectonică, pentru că începuseră să apară deteriorări la baza modulelor, acolo unde se face îmbinarea, însă în niciun caz opera lui Brâncuşi nu se afla într-o stare de degradare care să necesite intervenţia de urgenţă.”

Secretarul de stat Maria Berza a precizat cu aceeaşi ocazie că “întreaga contribuţie a Fundaţiilor Internaţionale Constantin Brâncuşi la cererea de finanţare a restaurării monumentului de către Banca Mondială se rezumă la o cifră reprezentând estimarea costurilor operaţiunilor”, subliniind că filiala americană a Fundaţiilor s-ar fi desfiinţat, cu doi ani înainte, prin 1998, finanţatorii <>" venite din partea lui Radu Varia.”

În ceea ce ne priveşte, la vremea respectivă, Radu Varia a refuzat orice fel de răspuns, în ciuda insistenţelor de a obţine opinia sa. În schimb, contactat telefonic de alte publicaţii, în stilul caracteristic, Radu Varia a declarat: "Obstinaţia Ministerului Culturii în descalificantele eforturi de a-şi apropria meritele iniţiatorului proiectului de restaurare Brâncuşi frizează când ignoranţa, când incompetenţa, plasându-se pe o poziţie care aduce a mistificare propagandistică, precizând că nu a fost invitat la respectiva conferinţă de presă.”


Cine sunt partenerii Primăriei?!


Că se doreşte construirea unui Centru de informare, nu este un lucru rău. Dar în ce condiţii, în ce termeni şi care sunt partenerii Primăriei Târgu Jiu?! Deocamdată, Consiliul Local l-a mandat pe primarul Cârciumaru să semneze un act denumit «Memorandum». Ştiu consilierii locali cine este arhitectul Mihai Radu, fundaţiile IF sau World Monuments Fund ?! Sau care sunt realizările acestora, dincolo de propriile portofolii ?!

Din textul aprobat de ei, rezultă că unul dintre parteneri este : «World Monuments Fund (“WMF”), o organizaţie privată non-profit înregistrată în New York, N.Y., USA, cu sediul în 95 Madison Avenue, New York, NY 10016, reprezentată de Bonnie Burnham, în calitate de Preşedinte;» şi că «WMF lucrează cu parteneri din sectorul public şi privat pentru a salva patrimoniul universal prin conservarea lucrărilor culturale şi istorice semnificative şi a arhitecturii mondiale şi a contribuit la conservarea Ansamblului Coloana Infinitului a artistului Brâncuşi din Târgu-Jiu, România; ».

În ceea ce priveşte cel de-al doilea partener, acesta este : «Fundaţia Infinitului Romania/Ioana Banu Ertegün şi Ahmet Ertegün, cu sediul în Strada Oteteleşanu No 2, Bucureşti Sector 1, România şi reprezentată de Ioana Banu Ertegun , în calitate de Preşedinte şi Fundaţia Infinitului SUA/Ioana Banu Ertegün şi Ahmet Ertegün cu sediul în 121 East 81st Street, New York, NY 10028 şi reprezentată de Ioana Ertegun, Preşedinte (ambele fundaţii vor fi definite în prezentul contract ca “IF”);», iar « IF sunt organizaţii non-profit înfiinţate în România şi SUA de către Dna Ioana Banu Ertegün şi Dl Ahmet Ertegün ca fondatori, al căror scop este de a îmbunătăţi şi de a îmbogăţi experienţa vizitării ansamblului Coloana Infinitului a artistului Brâncuşi din Târgu-Jiu, România, şi care au achiziţionat în acest scop o proprietate adiacentă Coloanei Infinitul.»

Din cele de mai sus rezultă că este vorba de două organizaţii non-profit, care doresc cu orice preţ să îşi lege numele de Brâncuşi. Şi urmăresc acest lucru de foarte multă vreme, încă dinaintea demontării Coloanei fără Sfârşit! Iar relaţia cu Radu Varia, demolatorul Coloanei, este una de notorietate, în ciuda faptului că arhitectul Mihai Radu o neagă. Pe holurile Ministerului Culturii, în prezenţa dr. Ing. Doina Frumuşelu, fostul primar Nanu l-a implorat pe Mihai Radu să stopeze orice tentativă de demontare a Coloanei de către Radu Varia. Ceea ce nu s-a întâmplat! De curând, Mihai Radu a răspuns în presa centrală, spunând că : «WMF a fost principalul partener al României la restaurarea Coloanei Infinutului, demers început în 1996 la iniţiativa Micăi Ertegün, de altfel membru în board-ul Fondului Mondial al Monumentelor.». În anul 1997, spune Mihai Radu : Trebuia să verificăm dacă procesul de restaurare avansa cum trebuie şi era făcut conform legilor de restaurare internaţionale. Ei erau îngrijoraţi că proiectul nu avansa destul de repede", iar “după această vizită în România, imediat s-a făcut o nouă echipă de specialişti din Europa şi SUA care a revăzut toată documentaţia realizată de echipa însărcinată iniţial cu restaurarea. Am costatat că unele lucruri nu erau făcute bine din punct de vedere tehnic şi am refăcut o parte din documentaţie".

În istoria locului rămân doar lucrurile măreţe şi prostiile majore

Este de menţionat faptul că nicăieri, în palmaresul WMF cu monumente istorice restaurate nu este menţionată restaurarea Coloanei fără Sfârşit decât tangenţial, în România făcându-se vorbire de restaurarea unor biserici fortificate din Transilvania. Ori, aprobarea Consiliului Local, şi acceptarea recunoaşterii « prin intermediul unei plăci de interior contribuţia World Monuments Fund la restaurarea ansamblului Coloana Infinitului a lui Brâncuşi şi la crearea Centrului de vizitare» vine să legitimize restaurarea Coloanei de către această organizaţie. Pe lista WMF publicată în 2010, figurează: “Bisericile Fortificate din Transilvania au fost incluse în Patrimoniul Mondial al UNESCO şi vor primi finanţare din partea Fondului Mondial al Monumentelor pentru a fi restaurate. Singurul monument din Romania ce a mai beneficiat de aceste fonduri a fost Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuşi.” Dar asta trec cei dela Fond în listă şi nu partea română, iar banii pe care i-au dat în acest scop, au fost cheltuiţi pe experimentele lui Varia, în fapt necunoscându-se suma exactă cu care WMF a participat la restaurare. Care este de fapt contribuţia Fondului şi ce anume a finanţat în cadrul acestor lucrări?! Fiindcă, insistenţele de recunoştere « prin intermediul unei plăci de interior contribuţia World Monuments Fund la restaurarea ansamblului Coloana Infinitului a lui Brâncuşi şi la crearea Centrului de vizitare» vin să întărească aceste neclarităţi.

În fond, poporul român s-a îndatorat la Banca Mondială ca să repare greşeala lui Varia, ceea ce ar trebui să ne facă extrem de prudenţi cu tot felul de vântură-lume. Mai mult, se discută tot mai insistent că printre membri fondatori ai fundaţiilor s-ar afla şi Varia. Au verificat oficialii noştri cum stau lucrurile ?!

Apoi, ambiguitatea textului permite tot felul interpretări. De exemplu , IF îşi rezervă dreptul :

«Să işi exercite în viitor opţiunea de a dona sau transfera terenul care ii aparţine către CLM cu scopul creării centrului de interpretare şi vizitare Brâncuşi.

La finalizare, işi exercită opţiunea să doneze centrul de vizitare Brâncuşi la municipalitatea Târgu Jiu.»

De unde au înţeles juriştii Primăriei sau consilierii locali că cele două fundaţii vor dona clădirea în discuţie?!

Cât de inconştienţi pot fi consilierii încât să voteze abilitarea primarului pentru a semna textul în formularea aceasta a memorandumului. Îşi permite Florin Cârciumaru să-şi rişte memoria prin semnarea unui asemenea act ?! Curăţenia oraşului, lucrurile mărunte nu rămân în istoria locului. Doar lucrurile măreţe şi prostiile majore ! S-au gândit consilierii municipali că pot fi înjuraţi şi peste un secol ?!


Mica Ertegün a fost forţa principală şi în ce priveşte donaţiile


În textul actului în discuţie se menţionează că: IF furnizează «fondurile necesare pentru susţinerea costurilor de construcţie ale centrului de interpretare şi vizitare Brâncuşi, conform bugetului final stabilit de architect, dar nu mai mult de $1,200,000. » Şi dacă aceste lucrări vor depăşi bugetul alocat ?!

Proiectul arhitectului Mihai Radu nu este nou. El a prins contur încă din 1999. De atunci tot încearcă să îl impună. Periodic, a fost pus pe tapet şi s-a urmărit implementarea lui. De altfel, din propriile-i declaraţii rezultă acest fapt. În interviul acordat cotidianului «România liberă », în luna iulie a acestui an, spune : „În toată această perioadă (n.n.din 1999, încoace) Mica Ertegün a fost forţa principală şi în ce priveşte donaţiile, dar şi o forţă morală care a luptat pentru continuitata proiectului. Cred că prin 2003 am aflat că terenul din faţa Coloanei avea aprobări pentru construire de case şi, împreună cu Mica am decis să cumpărăm terenul ca să putem face centrul de vizitatori şi expoziţie. Am cumpărat terenul şi am înfiinţat Fundaţia Infinitul care se va dedica acestui centru".

De altfel, afirmaţia lui Mihai Radu subliniază efortul acesteia în continuitatea proiectului, precum şi acela de a-şi asocia, cu orice preţ, numele de cel al sculptorului, iar donaţiile în cauză au făcut mai mult rău decât bine. Pavimentul adus cu atâtea eforturi a provocat neplăceri, obligând la tot felul de soluţii de compromis ( treptele de la Masa Tăcerii ), nici nu mai există, fiind spălat de ploi, sau spulberat de vânt, este una dintre “donaţiile” Micăi Ertegun.

Iată şi preţul “eforturilor “: «Să se recunoască etern contribuţia Ioanei Banu Ertegün şi a lui Ahmet Ertegün ca donatori principali ai centrului de informare şi vizitare. O astfel de recunoaştere s-ar citi : Centrul de Interpretare şi Vizitare este donat de Ioana Banu Ertegün şi Ahmet Ertegün. Recunoaşterea trebuie să fie vizibilă pe exteriorul şi în interiorul clădirii proiectate de Mihai Radu, şi aprobată de Fundaţia Infinitului şi WMF. Orice anunţ şi toate materialele scrise precum şi pliantele folosite de Centrul de interpretare şi vizitare trebuie să utilizeze aceeaşi formulare ca mai sus şi să fie aprobate de Fundaţia Infinitului şi WMF;». Ce presupune etern ?! O agăţare de Brâncuşi până la sfârşitul lumii !

Obligaţia Consiliului Local vizează penibilul : «Dacă este legal posibil, să adopte formal Centrul de Vizitare Brâncuşi ca parte a ansamblului istoric protejat Coloana Infinitului Brâncuşi, sau, dacă nu este posibil din punct de vedere legal, să trateze centrul ca şi când s-ar bucura de un regim istoric (fie ca şi clădire istorică sau/şi ca şi clădire localizată într-o zonă istorică) şi să aprobe managementul şi întreţinerea continuă

Oare consilierii locali nu ştiu că o clădire trebuie să îndeplinească anumite condiţii de vechime, arhitectură şi multe altele pentru ca să i se acorde statutul de monument istoric sau să se bucure de un regim istoric ?! Ştiu în ce s-au băgat când au votat : «Cu condiţia ca CLM să agreeze responsabilităţile de mai sus şi cu condiţia ca acest contract să fie ratificat de CLM prin vot şi în scris. »

În cele ce urmează, redăm opinia dr.ing. Doina Frumuşelu, autorul proiectului de restaurare a Coloanei fără demontarea modulelor şi a arhitectului Iulian Cămui, fostul şef al patrimoniului din Direcţia de Cultură.


Doina Frumuşelu: Primăria nu doarme, lucrează pentru noi!


„Acest proiect nu reprezintă nimic nou pentru mine. Mihai Radu încearcă încă din 1999, dinainte de demararea proiectului de restaurare a Coloanei, să-şi materializeze ideea de a ridica în apropierea Coloanei un Centru de Interpretare şi Vizitare. Interpretare poţi face şi la un cămin cultural, nu este nevoie de o ditamai construcţie! Şi pentru ce, pentru a interpreta opera şi viaţa lui Brâncuşi?! Şi fără centru, de-a lungul timpului, Brâncuşi a suportat atâtea ,,interpretări”! Este o blasfemie, totuşi, să-l ,,interpreteze” şi ai lui, acasă!

Intră în metodele manageriale ale Primarului Florin Cârciumaru, ca periodic, în momente tulburi pentru comunitatea locală, să scoată de la naftalină acest proiect. Aşa este şi acum, când oamenii nu mai au alte preocupări decât să supravieţuiască, iată că Primăria vine cu soluţia: punerea în operă a unui proiect megaloman, estimat la vreo 2 milioane de dolari! Este exact ceea ce lipsea unei comunităţi sărace, îngropată în datorii pe vreo 2-3 mandate!!! Dar situaţia este complet năucitoare (eternul paradox românesc!): astăzi, în condiţii de criză acută, realizarea proiectului nu ne costă nimic, ieri (adică, acum trei ani), eram anunţaţi prin vocea autorizată a purtătorului de cuvânt al Primăriei, Constantin Creţan, că: „Este un proiect îndrăzneţ, care se bucură de atenţia Fondului Mondial al Monumentelor. Această instituţie şi-a manifestat interesul pentru construirea la Târgu-Jiu a unui astfel de muzeu. Toată lumea va fi mulţumită de cum va arăta spaţiul respectiv şi cei mai câştigaţi vor fi turiştii, cercetătorii operei lui Brâncuşi, dar şi iubitorii operei sculptorului şi, în special, ai ansambului de la Târgu-Jiu, compus din Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului. Vom avea în perioada imediat următoare o întâlnire cu Mihai Radu pentru a pune la punct anumite detalii. Deocamdată, i-a fost eliberat un certificat de urbanism. Construirea muzeului de la Coloană este penultima etapă din amenajarea ansamblului, după care va urma amenajarea Căii Eroilor, a străzii propriu-zise“. Tot atunci eram anunţaţi de către dl Cârciumaru că Primăria Târgu-Jiu ar putea să asigure o finanţare între 500 000 şi 700 000 de dolari şi că va solicita Consiliului Local aprobarea pentru asigurarea contribuţiei locale (adică, a plătitorilor de impozite!) la proiect. Cu aşa o limite largi de estimare a contribuţiei locale, coroborate cu experienţa investiţiilor anterioare (vezi Centrul oraşului, Centrul de Artă şi Cultură C. Brâncuşi, reabilitarea termică a construcţiilor, fiasco total!), vă imaginaţi că aceasta va sări uşor spre 1-1,5 milioane de dolari!

A durat aproape 12 ani restaurarea componentelor Ansamblului monumental şi amenajarea peisagistică, sigur va mai dura vreo 5-6 ani şi implementarea proiectului lui Mihai Radu! Ca să stăm liniştiţi, se încearcă, de această dată, să se inducă ideea că această clădire „va fi donată municipiului”. Cu ce preţ?! Nu cred în donaţii! Şi când afirm acest lucru, mă gândesc la celălalt „cadou din partea aceloraşi persoane binevoitoare” care a dat atâtea bătăi de cap – pavimentul din parcuri.

Primăria nu doarme, lucrează pentru noi!


Arhitectul Iulian Cămui precizează: Brâncuşi merita un concurs!

Construirea unui Centru de Informare “Brâncuşi” este un lucru benefic pentru Târgu Jiu. Dar nu în orice fel de condiţii! Am citit conţinutul complet aiuritor al Memorandumului. Nu ştiu de ce i se spune aşa. Nu pot să cred că s-a semnat sau s-a votat aşa ceva, întrucât consider că orice cetăţean cu o cultură juridică medie îşi poate da seama că se încalcă legislaţia României în ceea ce priveşte declararea unui imobil, monument istoric, cât şi de faptul că, Coloana fără Sfârşit face parte dintr-un Ansamblu Monumental dedicat eroilor neamului. Pe lângă opera lui Constantin Brâncuşi, acesta include şi biserica monument istoric, care a stat la baza alinierii ansamblului. Îmi exprim curiozitatea asupra acestui protocol care, nu înţeleg de ce nu e făcut public şi supus dezbaterii publice. Nu înţeleg de ce se scoate Coloana din context? Se aude că printre membri fondatori ai fundaţiei Infinitului s-ar afla şi Radu Varia. Ce alte monumente au salvat iniţiatorii acestui proiect? Ce alte proiecte de o asemenea anvergură a mai avut Mihai Radu? Pe ce criterii se doreşte declararea clădirii ca monument istoric? Cred că numele: Centru de Interpretare este total inoportun. Târgu Jiu nu are nevoie de interpretarea lui Brâncuşi, ci de protejarea monumentelor de diverse experimente, precum aşa-zisa donaţie – pavimentul. De fapt, a fost o “donaţie” de impunere a unui material care a subordonat opera , obligând la tot felul de compromisuri – treptele de la Masa Tăcerii. Spulberat de vânt şi spălat de ploi, pavimentul nici măcar nu mai există. Iar Brâncuşi merita cel puţin un concurs pentru realizarea unui asemenea centru!

Contactat telefonic, primarul Cârciumaru şi-a arătat disponibilitatea de a se schimba textul Memorandumului şi a dat asigurări că Radu Varia nu are ce căuta în Târgu Jiu, fiind declarat persona non grata prin hotărâre de Consiliu Local.


Andra DUMITRESCU

Bucureşti, 29 septembrie 2010,

Publicat în “Obiectiv Gorj Magazin” în numărul din 1 octombrie 2010

(Nota Horia Muntenus: vezi şi Cârciumaru a aprobat în secret o clădire în coasta Coloanei ...)